Смут в Евразийския съюз: Казахстан ще налага ембарго върху руски стоки

Смут в Евразийския съюз: Казахстан ще налага ембарго върху руски стоки
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Казахстан настоява за забрана или ограничения върху доставките на стоки от Русия, съобщи "Комерсант", позовавайки се на източници в министерството на земеделието на Русия и икономическата комисия на Евразийския съюз.

Според изданието, Aстана настоява за ембарго на петролните продукти, моторни превозни средства и акумулатори, строителни материали, месо, яйца, тестени изделия, сладкиши, сокове и брашно. Причината е обезценяването на рублата (руската валута поевтиня спрямо националната валута на Казахстан с 47%) и местните производители работят на загуба.

Преди да наложи ограниченения казахстанското правителство се допита до представителите на Националната камара на предприемачите. Те настояха за пълна забрана за вноса на птиче месо от Русия, тъй като вносната цена е намалена от 760 на 380 тенге. Казахстанските бизнесмени предлагат да се забрани и вноса на брашно и да се определи за внос на яйца.

Според руското министерството на земеделието, Астана не е предоставила "достатъчни основания" за ембаргото. В момента двете страни уточняват обема и параметрите на вносните цени.

Казахстан иска да наложи ограничения и върху вноса на петролни продукти от Русия за половин година. Що се отнася до вноса на автомобили, може да бъде въведена квота или механизъм за лицензиране на вносителите.

През ноември 2014 г. Казахстан забрани продажбата на някои руски марки водка и бира. Властите обясниха, че тези продукти не отговярят на стандартите за качество. След редица преговори, забраната бе отменена.

Евразийският икономически съюз бе създаден чрез договор подписан на 29 май 2014 г. между лидерите на Беларус, Казахстан и Русия. Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия, той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика, наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

ЕИС има за цел да изгради общ пазар за строителство, търговия и туризъм, свободно придвижване на хора, капитали, стоки и услуги като разширяването на принципите му върху 40 икономически сектора ще трае близо десетилетие.

 

#Русия #Казахстан #стоки #ембарго #Евразийския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници