Джон Маккейн: САЩ също носим вина за касетъчните бомби в Украйна

Джон Маккейн: САЩ също носим вина за касетъчните бомби в Украйна
Джон Маккейн Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украйна е използвала забранени касетъчни бомби поради липса на други алтернативи, като частична вина за това имат САЩ, заяви шефът на комисията по въоръжените сили на американския сенат Джон Маккейн.

"Ако Вашингтон реши да достави в Украйна смъртоносно въоръжение, то това трябва да бъде съпроводено и с дислоцирането на допълнителен контингент военни консултанти от Съединените щати", коментира Маккейн, цитиран от stateofglobe.com.

Сенаторът смята, че Вашингтон трябва да окаже такъв вид помощ на източноевропейската страна.

През октомври миналата година Human Rights Watch публикува доклад, според който украинската армия е ползвала касетъчни бомби в бойните действия в Източна Украйна. В Донецк и околностите са открити фрагменти от осколъчни боеприпаси 9H210 и части от ракети 9М27К (ползвани от системите "Ураган"). Представители на HRW коментират, че са намерили и части от ракети 9М55К с осколъчни експлозиви 9Н235, които се ползват от ракетните системи "Смерч".

Употребата на касетъчни боеприпаси в населени места обикновено води до много тежки жертви сред цивилното население. Причините за това са две. Първата е широкия обхват, над който се разпръскват отделните експлозиви – често той надхвърля площта на три футболни игрища. Втората е, че между 1 и 40% от отделните заряди не успяват да се задействат при удар и на практика превръщат обстреляния район в минно поле. Малките експлозиви изглеждат безопасни и често не са по-големи от обикновена батерия. При контакт обаче те избухват. 

Междувременно бе съобщено, че  САЩ ще помогнат на Украйна с 16,4 милиона долара във вид на хуманитарни помощи за вътрешно разселените граждани от зоните на спецоперациите в Донбас, а също и за хората, които все още живеят в зоните на военни сблъсъци, предаде Интерфакс.

„Парите ще бъдат използвани за реагиране при кризисните ситуации, предизвикани от агресивните действия на Русия. Също така ще помогнат за облекчаване на страданията на хората, в пострадалите от конфликта райони в Източна Украйна, се казва в съобщение на сайта на Държавния департамент на САЩ.

#САЩ #Украйна #касетъчни бомби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници