Цените на петрола вървят нагоре

Цените на петрола вървят нагоре
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на петрола на световните пазари продължават да се покачват. В петък сутринта марката Brent се е търгувала по 57,11 щатски долара за барел суров петрол, а марката WTI е отбелязала повишение от 1,41 %, достигайки цена от 51,19 долара за барел, предаде Би Би Си.

Анализатори коментират, че повишаването е временно и очакват нов спад в цените вследствие на обновените данни за запасите от черно злато в САЩ.

През последните месеци заради големият брой предложения на световния пазар цените на черното злато паднаха до 6 годишен минимум. Данните от сряда показват, че търговските запаси от петрол в САЩ са нараснали до най-високото си ниво за последните 80 години. Цената на петрола се понижи с почти 9 процента.

Мартенските фючърси за петрола WTI наNYMEX доскоро се търгуваха с 1,11 долара по-високо, или с 2,3% - 49,56 долара за барел. Цената на Brent на ICE Futures Europe се увеличи с 1,47 долара – 2,7% до 55,63 долара за барел.

Ако тенденцията на спад на цените на петрола се запази, икономиката на еврозоната ще нарасне повече от очакваното тази и идната година, според икономическа прогноза на Европейската комисия.

Засегнатият от кризата валутен съюз все още е изправен пред редица предизвикателства, включително по-ниска от очакваното инфлация, както и това, че някои от най-големите икономики в еврозоната не покриват изискванията за равнища на дълг и дефицит.

#цени #петрол #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници