ВСС обвини Радан Кънев в политическа атака срещу съдебната власт

ВСС обвини Радан Кънев в политическа атака срещу съдебната власт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) се противопостави на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и определи интервюто му от преди ден в ефира на бТВ като опит за политическа атака срещу органите на съдебната власт и на съвета. Това се посочва в декларация на ВСС.

Според членовете на съвета, по недопустим за демократичния ред начин, се поставя под съмнение акт на съдебната власт.

"Нещо повече, решението на ВСС е последвано от Указ на Президента на Република България за назначаване на избрания за председател на Върховния касационен съд. В тази връзка напомняме на г-н Кънев, че процедурата по избора на председател на ВКС се проведе при възможно най-високите стандарти на публичност и прозрачност", се казва в декларацията.

От ВСС заявяват, че не приемат "опитите от страна на г-н Кънев да внуши вина на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет" за проблемите, които България среща по изпълнение на препоръките в докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

"При представянето на поредния доклад, представляващият ВСС ясно заяви, че препоръките се отнасят, както за съдебната власт, така и за всички останали власти. Въпрос на държавнически подход и на стратегически поглед е постигането на консенсус между законодателна, изпълнителна и съдебна власт за реален напредък на България в борбата с корупцията и организираната престъпност", се казва още в декларацията.

 

#ВСС #Радан Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници