През март ще имаме стратегия за борба с корупцията

През март ще имаме стратегия за борба с корупцията
A A+ A++ A

До месец март правителството ще бъде готово със стратегия за борба с корупцията. Процесът ще се координира от вицепремиера Меглена Кунева с помощта на министъра на правосъдието Христо Иванов. Това обяви Кунева от парламентарната трибуна днес.

Тя отговори на въпрос на Джейхан Ибрямов от ДПС, свързан с препоръките от доклада на Европейската комисия и справянето с корупцията и организираната престъпност, която остава най-големият проблем пред страната. Той посочи, че според ЕК България работи на парче и

отговорността е разпокъсана между много институции

"Още от началото на мандата на това правителство създадохме система от мерки, които да започнат да преодоляват това разпокъсване на различни институции и да видим извървения път досега", каза Кунева. Създадена е била работна група, която е приключила с разследванията и е дала на кабинета снимка на моментното изпълнението на стратегиите. Тя ще послужи за създаване на стратегията.

В нейното изготвяне

ще се включат неправителствени организации

като крайната цел е да има един-единствен орган, за да се знае кой носи отговорността. Ще продължи да има Сметна палата и Национална агенция по приходите, защото те няма как да не дадат своя принос, но на България е необходима една форма, с която се декларира имущество и един орган, който да проверява дали състоянието съответства на доходите.

По думите на Кунева такъв орган работи много успешно в Румъния, където

35-40 инспектора правят този анализ

Освен административната, ще се укрепи и другата много важна част в лицето на прокуратурата, добави тя.

Още през следващата седмица правосъдният министър трябва да е готов с план във връзка с доклада на ЕК, обяви в допълнение и премиерът Борисов. "Борбата ни ще бъде да отпадне мониторинговия механизъм, да не ни разделят, а напротив - да ни дават за пример пред Румъния", каза той.

#стратегия #корупция #Меглена Кунева #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници