Членове на югославската ДС работили в Би Би Си

Членове на югославската ДС работили в Би Би Си
Разсекретени архивни документи показват, че в международния отдел на Би Би Си през 70-те години са работили югославски шпиони.
A A+ A++ A

Разсекретени архивни документи показват, че в международния отдел на Би Би Си през 70-те години са работили югославски шпиони.

Разузнавачите трябвало да информират Югославия за работата на сънародниците си и на британските си колеги, а също за живота на дисидентите, емигрирали от държавата, пише вестник „Сънди Таймс“, цитиран от БГНЕС.

Сред шпионите се оказа депутатът в сегашния словенски парламент Митя Мерсол, отбелязва изданието. Той работил като диктор в словенския отдел на Би Би Си.

Според документите в югославското разузнаване Мерсол бил известен като Лингвиста. Преди да започне работа в Би Би Си, той бил обучен да ползва шифри, снабден бил и с фотокамера, с която можел да заснема документи.

Мерсол трябвало да докладва на началството два пъти месечно, а също и при особени случаи. Той успял да установи отношения на доверие с югославски емигранти, но това не му попречило да съобщава на службата за държавна сигурност на Югославия за политическите им възгледи и за отношенията им с жените.

След обнародване на документите Мерсол увери, че се е старал да работи така, че да не вреди никому. По непотвърдени сведения той се съгласил да стане шпионин срещу освобождаване от казармата.

Разсекретените документи обхващат не само 70-те години, а целия период от 1950 г. до 80-те години.

#Би Би Си #шпиони #Югославия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници