Полша застана срещу честването на Деня на победата в Москва

Полша застана срещу честването на Деня на победата в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полският външен министър Гжегож Счетина заяви, че не разбира защо Деня на победата всяка година се отбелязва в Москва, а не, например, в други европейски столици.

"Защо толкова лесно свикнахме с факта, че Москва е мястото, където са приключили военните действия, а не Лондон или Берлин, което е много по-естествено", заяви Счетина, цитиран от РИА Новости.

Според министъра, не е особено приемливо да празнуваме Деня на победата, там където е започнала войната.

Изявлението на Счетина е по повод идеята на президента на Полша Бронислав Коморовски, който планира 70-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа да се чества в Полша. Той вече покани европейските лидери на 8 май във Варшава.

Началникът на администрацията в Кремъл Сергей Иванов коментира, че това предложение цели да отклони визитата на европейските лидери в Москва. Той заяви, че е желанието на Полша да е домакин на честванията на Деня на победата е странно, защото там не и извоювана никава победа.

През последните повече от 20 години, откакто се установи традицията да се канят чуждестранните лидери на парада на 9 май в Москва, домакин винаги са били руските власти. Тази година списъкът на гостите доста ще изтънее. Няма да дойде украинският лидер, няма да дойдат ръководителите на САЩ и на повечето страни от ЕС. От така наречената "далечна чужбина" присъствието си досега е потвърдил само севернокорейският лидер Ким Чен Ун.

Полският министър Счетина не за пръв път влиза в полезрението на руските власти на тема Втора Световна война. Преди време той бе заявил, че концлагерът Освиенцим е освободен от украински, не от руски войници. Тогава руският външен министър Сергей Лавров заяви, че изказването му е „кощунство“. Германският канцлер Ангела Меркел също не се съгласи с думите му.

 

 

#Полша #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници