Гърция се готви да провали търговското споразумение между ЕС и САЩ

Гърция се готви да провали търговското споразумение между ЕС и САЩ
Алексис Ципрас Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новата власт в Гърция , която разполага с парламентарно мнозинство, може да блокира Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), предаде Евроактив Гърция.

Зам.-министърът на административната реформа и бивш евродепутат на СИРИЗА Георгиос Катрукалос заяви, че кабинетът ще използва правото си на вето, за да провали търговското споразумение поне в настоящата му форма.

"Мога да ви уверя, че парламент, в който СИРИЗА има мнозинство, никога няма да ратифицира споразумението. И това ще бъде огромен подарък не само за гръцкия народ, но за всички европейци", обе категоричен Катрукалос.

Преговорите по подготвяното споразумение между САЩ и ЕС за свободна търговия – т. нар. „Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции“ продължават тази седмица. След като преговорите приключат, изготвеното предложение трябва да се приеме с единодушие на среща на Европейския съвет от 28-те национални правителства, за да влезе в сила. Това означава, че една единствена държава би могла да използва правото си на вето, за да повлияе или да блокира изобщо търговското споразумение.

Анализатори смятат, че големи групи европейци ще подкрепят решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас. През октомври срещу споразумението със САЩ избухнаха протести в Германия, Финландия, Белгия, Франция, Испания, Италия. В България също имаше демонстрация.

Досега нито едно събитие не е предизвиквало такъв масов отзвук сред европейците. Причина за недоволството е опасението, че споразумението ще изиграе отрицателна роля върху стандартите на хранителните продукти и ще позволи приватизацията на комуналните услуги.

Защитниците на споразумението пък твърдят, че то цели взаимноизгодно създаване на работни места, икономически растеж и международна конкурентоспособност.

#Гърция #Алексис Ципрас #Ципрас #ЕС #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници