Ренета Инджова ще „управлява кораба на Тезей“

Ренета Инджова ще „управлява кораба на Тезей“
Новият председател на Националния статистически институт (НСИ) – Ренета Инджова, смята, че я очаква „много фина работа“, която сравнява с управляването на кораба на Тезей. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият председател на Националния статистически институт (НСИ) - Ренета Инджова, смята, че я очаква „много фина работа“, която сравнява с управляването на кораба на Тезей.

„В НСИ трябва да се управлява корабът на Тезей. Въпросът е дали той е нов и ако е такъв - съответства ли му старият“, заяви пред TV7 новоизбраният шеф на НСИ Ренета Инджова.

„По-скоро смятам статистиката за стария кораб, който се променя. Корабът ще продължи не само да е същият, но и ще трябва да продължи да плува“, каза Инджова.

Тя подчерта, че ще работи за това институтът да запази своя статус на надеждна и стабилна институция. Новата си длъжност тя приема като кауза, на която ще се отдаде.

По думите й я чака „много фина работа“, защото всички данни могат да бъдат манипулирани. Има противопоставяне между статистици и социолози, но те не са идентични.

Инджова определи статистиката като „хлъзгава“ материя. По думите й това би могло да се превърне в предпоставка за политически натиск, на който Желязната лейди нямало да се поддаде.

На въпрос кога не би влязла в схеми и политически игри, тя отговори, че „ако, разбира се, в този институт има нещо лошо да се случи, вероятно аз ще изгърмя. Но медиите изпълниха една функция - да концентрират върху мен вниманието. Ще продължа да се радвам на техните наблюдения“, каза още новата шефка на статистиката.

#Ренета Инджова #Инджова #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници