"Ню Йорк таймс": НАТО и САЩ обмислят да изпратят оръжия за украинските сили

"Ню Йорк таймс": НАТО и САЩ обмислят да изпратят оръжия за украинските сили
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО и САЩ обмислят да изпратят оръжия за украинските сили, които се бият с бунтовниците от самообявилите се републики в източната част на Украйна, твърди публикация в "Ню Йорк Таймс".

Президентът на САЩ Барак Обама все още не е взел окончателно решение дали ще бъде изпратена "летална помощ". Въпреки това в САЩ сериозно повдигат въпроса заради новото засилване на боевете между Киев и сепаратистите, подкрепяни от Русия.

В същото време главнокомандващият на НАТО, американският генерал Филип Бридлав, вече бил благоразположен към изпращането на отбранителни оръжия за украинските сили, а държавният секретар е отворен към дискусия.

САЩ обвиняват Русия за воденето чрез посредници на войната в Украйна. Към момента обаче Белият дом ограничава американската подкрепа до "несмъртоносна помощ". Това означава бронежилетки, медицинско оборудване и радар за откриване на обстрел с минохвъргачки, но не и оръжия.

"Докато ние оставаме фокусирани върху търсенето на решение с дипломатически средства, ние непрекъснато оценяваме други възможности, за да се създаде пространство за преговорно решение на кризата", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Бернадет Мийн.

Според Таймс, генерал Мартин Демпси, най-високопоставеният по ранг в САЩ, председателстващ Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, също е отворен за по-нататъшно обсъждане, също както и съветничката на Барак Обама по въпросите на сигурността, Сюзън Райс.

Ежедневникът твърди още, че независим доклад, който предстои да бъде публикуван в понеделник, ще насърчи САЩ да изпратят на Украйна отбранителни оръжия и оборудване за три милиарда щатски долара, включително безпилотни разузнавателни самолети и противотанкови ракети.

#САЩ #НАТО #Украйна #оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници