Швеция се отказва от банкнотите

Швеция се отказва от банкнотите
Швеция е първата страна, която е въвела банкнотите, от които сега иска да се отърве - това е станало през 1661 година. Снимка: hd.org
A A+ A++ A

Швеция е на път да стане първата страна, която ще се откаже от използването на банкноти.

В повечето градове на скандинавската държава дори билетите за транспорта се купуват от апарати. Банките отказват операциите в брой. Дори църквата приема дарения с карти, пише британският вестник „Дейли мейл", цитиран от БГНЕС.

В момента делът на наличните пари в шведската икономика представлява само 3%, докато в САЩ той е 7%, а в целия Евросъюз 9%.

След като спаднал делът на парите в брой, значително намаля и престъпността. През 2008 г. в Швеция бяха извършени малко над 100 банкови обира, докато миналата година те са били само 16.

За сметка натова обаче се забелязва ръст на хакерските атаки и интернет престъпленията. Ако през 2000 г. те наброяваха 3300, миналата година те са вече 20 000. Втора година поред Швеция оглавява Глобалния отчет за информационните технологии.

Изданието твърди, че Швеция е първата страна, която е въвела банкнотите, от които сега иска да се отърве - това е станало през 1661 година.

#Швеция #банкноти #пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници