Фондацията на Васил Божков: Няма трафик на антики, има груба и зловредна алюзия

Фондацията на Васил Божков: Няма трафик на антики, има груба и зловредна алюзия
A A+ A++ A

Управителният съвет на фондация "Тракия", която е отговорна за културно-историческата колекция "Васил Божков", разпространи гневно опровержение по повод на официалното съобщение на ДАНС, че в хода на операции трещу незаконния трафик на антики е бил проверен и  "един от най-големите частни музеи, собственост на В. Б."

От фондацията пишат: "Категорично се противопоставяме на поставянето на името на един от най-уважаваните български колекционери и защитници на културно-историческото ни наследство в контекста на незаконната търговия с антики и уронването на доброто име фондация „Тракия“, към която е и колекцията „Васил Божков“.

Според служителите на бизнесмена на 26.01.2015 г. е извършена регулярна проверка от дирекция „Инспекторат“ към Министерство на културата, която се прави всяка година съгласно закона.

"Проверката е на фондовете на музея – основен, спомагателен и обменен, библиотеката, охраната на археологическите ценности, както и други чисто организационни въпроси. Тази процедура е рутинна и се извършва по закон във всеки музей в страната всяка година", отбелязват от фондацията и напомнят, че колекция „Васил Божков“ е официално регистрирана съгласно изискванията на закона.

Произтичащите от него задължения на колекционера се спазват, включително и че експонатите не могат да бъдат продавани, уверяват от фондацията на Васил Божков.


#Васил Божков #колекция #антики #ДАНС #операции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници