ВСС: Успешните обвинителни актове в България са 94%

ВСС: Успешните обвинителни актове в България са 94%
Националното сдружение на съдебните служители е създадено през 2001 г. и ролята му е да обединява всички съдебни служители и да защитава техните интереси. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Успешните обвинителни актове в България са 94%, заяви Вальо Велев от Висшия съдебен съвет (ВСС).

За сравнение Велев посочи обвинителните актове в Европейския съюз, където тяхната успеваемост, по думите му, е между 75 и 80%, т.е. 20 на сто от актовете приключват с оправдателни присъди, предаде Дарик радио.

„Българските съдилища работят над средното европейско ниво”, увери Велев пред съдебни служители, на 11-то общо събрание на тяхното сдружение, състояло се в събота.

Велев беше категоричен, че противно на мнението на Европейския съюз, което подкрепят и българските неправителствени организации, по качество българските съдилища работят много по-добре от европейските.

По думите на Велев България има с какво да се гордее, тъй като процентът на успешните обвинителни актове в страната бил 94 на сто.

Въпреки работата на българските съдилища, която Велев определи като много успешна, юристът изтъкна, че тази година ще има проблеми, тъй като бюджетът на съдебната власт бил силно ограничен.

„Намалиха с 22 милиона лева тези средства, които да се отпускат директо от бюджета – тъй наречената бюджетна издръжка, а в същото време увеличиха от 105 на 140 милиона лева собствените приходи”, обясни той.

„Тези приходи тази година едва ли ще бъдат изпълнени по много причини. От една страна заради неимоверното увеличение от 35 милиона лева. От друга страна, знаете, че правителството не пожела да увеличи съдебните такси. Едно административно дело, един данъчно облагателен акт, съставен за 1 млн. лева, се обжалва пред административните съдилища със съдебна такса 50 лева. Така, че тази година ще има много сериозни проблеми. Дано следващият Висш съдебен съвет да има малко по-големи възможности пред правителството и пред Министерството на финансите, за да може за следващата година нещата да са малко по-добри”, допълни Велев.

Националното сдружение на съдебните служители е създадено през 2001 г. и ролята му е да обединява всички съдебни служители и да защитава техните интереси. Към края на 2011 г. членовете на сдружението наброяват 2770 души, разпределени в 100 секции по цялата страна.

#България #Висшия съдебен съвет #ВСС #Европейския съюз #съд #Висш съдебен съвет #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »