Свареното яйце може да става сурово?!
Всички знаят, че все още никой не знае кое се е появило първо - кокошката или яйцето. И докато това изглежда нерешимо, учени от Калифорнийския университет в Ъруайн и Университета на Западна Австралия са доказали, че процесът на сваряване на яйце е обратим.
Те са разтворили протеините с помощта на органичното съединение урея, а след това са използвали машина, за да ги съединят отново в едно цяло. Специалистите посочват, че откритието им би могло в бъдеще
да намали цената на противораковите терапии
както и да се използва при производството на сирене.
При сваряването на яйце протеините в белтъка се свързват и образуват твърда маса. Научният екип е доказал, че процесът може да се върне назад с добавяне на въпросната урея.
“Да, изобретихме начин да направим сварено кокоше яйце отново сурово, казва проф. Грегъри Уайс, биохимик от Калифорнийския универститет. В научната публикация сме описали метод за разделяне на свързани протеини”.
Екипът му е сварил яйце за 20 минути при температура 90 градуса по Целзий. След това е добавил урея -
съединение, което се съдържа в урината
но може да се произведе и по изкуствен начин. При тази фаза разтворените частиците протеин все още са неизползваеми, затова учените са поставили течния разтвор в машина, подобна на центрофуга. Машината е упражнила налягане върху малките частици, връщайки ги към първоначалната им форма.
Не става ясно обаче дали яйцето може да се консумира след „десваряването“ му. Учените смятат, че възможността за бързо и евтино връщане на протеини към първоначалното им състояние ще направи производството на протеини по-лесно и по този начин ще понижи цената на противораковите терапии.
Още по темата:
- » Диетолози: Едно яйце на седмица е достатъчно
- » Чудото от Фатима: Учени с разумно обяснение на феномена
- » Учени реконструират лица на отдавна починали хора