Гръцките националисти от СИРИЗА водят преди изборите

Гръцките националисти от СИРИЗА водят преди изборите
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Крайнолявата гръцка партия СИРИЗА води според проучванията на електоралните нагласи в Гърция само два дни преди ключовите предсрочни парламентарни избори в неделя. Според последното изследване на Metron Analysis партията на Алексис Ципрас води пред дясната "Нова демокрация" с 4,4% на въпрос за изборните предпочитания на анкетираните, и с 5,3% на въпроса "Коя партия ще спечели изборите според вас".

Според социолозите СИРИЗА може да получи 36% от гласовете на избирателите. Вотът ще определи разположението на силите в парламента от 300 мандата, като според гръцкото законодателство първата политическа сила получава бонус от 50 мандата. Това означава, че СИРИЗА вероятно ще се сдобие с пълно мнозинство от поне 151 депутати.

В изборите участват общо 22 партии, които трябва да преминат бариерата от 3 процента от подадените бюлетини, за да участват в законодателния орган на страната.

Според социологическите проучвания общо 7 партии имат шанс да получат мандати в парламента.

Междувременно, с червени и бели знамена СИРИЗА десетки хиляди гърци излязоха по улиците на Атина. Те заявиха решимостта си да свалят консервативната партия "Нова демокрация" на изборите в неделя. Студенти, работещи и възрастни хора се струпаха на централния площад, за да чуят лидера Алексис Ципрас, който обеща да победи формациите, управлявали страната в продължение на четири десетилетия.

Ципрас заяви, че не е склонен да работи с традиционните партии. По думите му снощният митинг в Атина е повратна точка в историята на Гърция.

Предизборната кампания в Гърция приключва днес (23 януари). Очаква се досегашният министър-председател Андонис Самарас да организира своя финален митинг концерт тази вечер.

Решителният вот в южната ни съседка е в неделя. Той се наблюдава отблизо от финансовите пазари заради опасенията, че евентуална победа на СИРИЗА може да поведе Гърция към невъзможност да изпълнява задълженията по дълга и към излизане от еврозоната.

#Гърция #СИРИЗА #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници