Почина кралят на Саудитска Арабия, на трона се възкачва брат му

Почина кралят на Саудитска Арабия, на трона се възкачва брат му
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд е починал, съобщи телевизионният канал Sky News Arabia.
91-годишният монарх бе хоспитализиран в една от болниците в Рияд на 31 декември, където бе бил лекуван. По-рано този месец кралският двор съобщи, че на държавния глава е поставена диагноза белодробна инфекция. Била му е сложена специална тръба, която да улеснява дишането.

На трона на Саудитска Арабия мястото си ще заеме принц Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, който е полубрат на починалия крал, а престолонаследник става принц Макрин,съобщи държавната телевизия на страната.

Принц Салман, 79-годишен, е определен за наследник на трона през юни 2012 година. Той е 25-ия син на крал Абдул Азиз - първия монарх, и принцеса Хаса ал Судайри.

Смъртта на саудитския крал Абдула повлия и на цените на петрола. Цените на еталонната марка петрол от сорта WTI (лек суров петрол от Западен Тексас) скочиха.

Мартенските фючърси на WTI поскъпнаха на фондовия пазар в Ню Йорк с 2,38%, което е 1,10 долара, до 47,41 долара за барел.

Според АФП барел лек суров петрол (WTI) с доставка през март, се е повишил веднага след началото на търговията в Азия с 0,93 долара или 2,01%, до 47,24 долара за барел, след като се покачи с 3,1% в Ню Йорк.
Барел от сорта "Брент" от Северно море остана непроменен на ниво 49,00 долара, предаде АФП.

#Саудитска Арабия #крал #починал #престолонаследник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници