Ево Моралес - президент за трети път

Ево Моралес - президент за трети път
Ево Моралес по време на индиански ритуал. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Представителят на индианското племе аймара Ево Моралес встъпва в четвъртък за трети път в длъжност президент на Боливия, съобщи „Универсал“.

Лидерът на партията „Движение към социализъм“ спечели на изборите на 12 октомври 2014 г. 61% одобрение от избирателите. Той победи опонента си Самуел Дориа Медина, който оглавява дясноцентрастката пария „Фронт за национално единство“. Дориа получи 35%.

Анализатори обясняват, че високият процент на изборите Моралес дължи на подобряването на икономическото положение в страната. Когато стана президент за първи път през 2006 г., той взе незабавни мерки за стимулиране на растежа. Резултатът е, че в момента Боливия има едни от най-добрите икономически показатели в Латинска Америка.

Правителството на Моралес утрои БВП на страната и през 2014 г. той възлизаше на 30,6 млрд. долара. По данни на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския байсен нивото на бедност в Боливия е паднало от 38 до 18%.

От 2006 г. до днес доходите на глава от населението са се удвоили, а постъпленията в бюджета са се увеличили 160%. През това време бяха построени пътища, училища, болници и бяха реализирани над 50 социални програми.

#Ево Моралес #Моралес #Боливия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници