Станишев: Бойко – сам юнак на коня

Станишев: Бойко – сам юнак на коня
Лидерът на БСП заяви, че държи да се разграничат термини като „силната ръка“ и „вождизма“ от „политическото лидерство“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Модели от типа „сам юнак на коня“ са порочни и приключват зле, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, визирайки управлението на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ.

„В България реално върви процес на разбиване на държавните институции“, каза Станишев по време на Кръгла маса на тема „Политическото лидерство в Европа“, предаде БГНЕС.

Станишев посочи, че в България върви процес на разбиване на институциите, като припомни тези от преди време, на друга Кръгла маса на БСП, където социолог заяви, че ГЕРБ черпи политически сили от все по-слабата държавност.

Той добави, че на пръв поглед това изглежда парадоксално, защото ГЕРБ са дошли на власт с тезата за силната държава.

Това за лидера на БСП категорично не е вярно. Според него освен всичко друго, в момента се реализира и един абсурден сценарий на обърнатата пирамида – не държавата се отчита на хората, а държавата осъществява контрол върху почти всяка част от обществения живот. Този контрол според Станишев се концентрира в едни и същи ръце.

Лидерът на БСП заяви още, че държи да се разграничат термини като „силната ръка“ и „вождизма“ от „политическото лидерство“.

Станишев подчерта, че действително в годините на кризи в отделните общества и държави колкото по-слаби са институциите, толкова повече се търси решение чрез силна ръка.

Той обаче припомни, че опитът у нас, а и този в другите страни, доказа, че модели от типа „сам юнак на коня“ са и порочни, и приключват зле.

Според Сергей Станишев в момента има криза на идеите и на политиките като цяло, там се корени и истинският проблем.

#БСП #Сергей Станишев #премиер #Бойко Борисов #ГЕРБ #Европа #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »