Барак Обама поиска от Конгреса война срещу "Ислямска държава"

Барак Обама поиска от Конгреса война срещу "Ислямска държава"
Барак Обама Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

По време на годишното си обръщение към Конгреса на САЩ Барак Обама потърси подкрепа за използване на военна сила срещу „Ислямска държава”.

„Ние сме единни с всички хора, които са застрашени от терористи - от училищата в Пакистан до улиците на Париж”, заяви Обама, цитиран от Си Ен Ен.

Барак Обама даде за пример успешните съвместни усилия на редица страни в борбата с терористите в Афганистан и призова със същите методи да бъде преборена „Ислямска държава”.

"Водената от САЩ борба срещу групировката "Ислямска държава" ще отнеме време, но джихадистите в крайна сметка ще бъдат победени", категоричен бе държавният глава.

Президентът  обеща да наложи вето на евентуални нови санкции на Конгреса срещу Иран, докато траят преговорите по иранската ядрена програма.

„Нови санкции, наложени от този състав на конгреса, в този момент на практика гарантират провал на дипломацията. Те ще откъснат Америка от нейните съюзници и ще доведат до възобновяване на ядрената програма на Техеран. Имам намерение да наложа вето на всени нов законопроект за санкции, който създава опасност за постигнатият прогрес”, заяви Обама.

Също така  Барак Обама за пореден път призова Конгреса да бъде затворен затворът в Гуантанамо.

„За целия срок на моето президентство ние отговорно работихме над това, да се намали значително числеността на затворниците в Гуантанамо. Сега е време да приключим тази работа. Аз няма да се откажа от намерението си затворът да бъде закрит”, заяви Обама.

Той отново обвини Русия за кризата в Украйна и заяви, че благодарение на Вашингтон Москва се е оказала в международна изолация, предаде РИА Новости.

„ Ние демонстрираме влиянието на американската сила и дипломация. Ние подкрепяме принципа, че големи страни не могат да нападат малките. Противопоставяме се на руската агресия, подкрепяме украинската демокрация и даваме гаранции на нашите съюзници в НАТО”, заяви Обама.

#Барак Обама #Обама #ислямска държава #Конгреса #Иран #Гуантанамо #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници