Адвокат: Доживотният затвор е по-тежко наазание от смъртна присъда

Адвокат: Доживотният затвор е по-тежко наазание от смъртна присъда
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Доживотният затвор е по-тежко наказание от смъртна присъда. Това мнение изказа адвокатът Николай Хаджигенов в ефира на Нова телевизия по повод идеята тази мярка да отпадне.

Според правосъдния министър Христо Иванов „доживотен затвор без право на замяна“ трябва да отпадне, защото при него затворникът няма стимул да се поправи. Това пък от своя страна пък можело да доведе до загуба на човешкия му облик.

В момента законът дава възможност доживотният затвор да се смени с по-леко наказание, но едва след като са минали 20 години от произнасянето на присъдата. Към този момент 110 души в страната са получили „доживотен затвор”.
Според юриста обаче трудно ще се прецени дали такъв човек може да се върне в обществото.
 
Такъв е случаят на  Недялко Димитров-Момата, който е именно с доживотна присъда без право на замяна. Преди години Момата уби младо семейство от Благоевград.

На 1 декември 2008 г. той застреля Бейтула Махмуд в дома му и рани тежко 19-годишната му съпруга Неврие, докато тя спеше. Младата жена почина три дни по-късно. Според неговите обяснения 27-годишният мъж му дължал пари, които не искал да върне.

Димитров признава пред властите за пет убийства. Той обаче се оплаква, че в България са сменили закона, тъй като си е правил сметката, че ако извърши убийство, то по стария закон ще лежи най-много 15 години.

„Мен ме прецакаха, въобще не ми пука за хората, които убих, пет пари не давам“, признава серийният убиец.
Именно за хора, като него Хаджигенов посочва, че не може да се върнат в обществото.


#доживотен затвор #наказание #Николай Хаджигенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници