Константин Пенчев може да сезира КС за пенсионната реформа

Константин Пенчев може да сезира КС за пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Омбудсманът Константин Пенчев настоява да се чуе и гласът на хората при вземането на решение за регламентиране на избора на осигуряване и за пенсионната реформа. В противен случай може и да сезира Конституционния съд.

Той констатира, че извършените законодателни промени срещат негативен отзвук и неодобрение не само от страна на пенсионноосигурителните дружества, но и от различни организации, а най-вече от гражданите, става ясно от съобщение на неговата пресслужба.

„Моята твърда позиция е, че промени в законодателството и особено такива в чувствителни области, каквато е пенсионната реформа, трябва да се осъществяват след обстойно обществено обсъждане”, пише омбудсманът.

Към него с подписка са се обърнали 2 600 граждани и над 200 лица с индивидуални жалби, които не одобряват „национализацията” на средствата им.

Константин Пенчев напомня, че в края на миналата година управляващото мнозинство е поело ангажимент тези промени да бъдат подложени на обществена дискусия до края на месец март 2015 г.

„Апелирам този дебат да бъде проведен без никакво отлагане, за да може регламентирането на избора на осигуряване, както и пенсионната реформа, да се осъществят след широко обществено обсъждане и постигане на консенсус”, пише общественият защитник.

Омбудсманът подчертава, че ако до края на март надеждите и очакванията на българските граждани за пореден път не бъдат оправдани, ще прецени дали да упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

#Конституционния съд #Константин Пенчев #пенсионна #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници