Русия: Приехме условията на Порошенко, всичко е в украински ръце

Русия: Приехме условията на Порошенко, всичко е в украински ръце
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кремъл призовава официалните власти в Киев и сепаратистите да се възползват от възможносттта да спрат въоръжената борба. Това се казва в изявление на руското външно министерство.

"Президенът Владимир Путин е проевел телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко на 15 януари. Русия подкрепя искането на украинската страна украинските сили за сигурност и сепаратистите от Донбас (Донецка народна република и Луганска народна република) да свалят оръжие, да изтелят тежкото въоръжение и да действат според споразуменията, взети в Минск", се казва в съобщението.

Москва е съгласна с исканията на Киев, но препоръчва украинските власти "да не превръщат професионалната работа по декларацията с военната обстановка в югоизточната част на страната във външнополитическа реторика“.

„Ако Киев искрено желае разоръжаване в размирните части в съответствие с направената в Минск на 19 септември 2014 година договорка, е необходимо да се започне незабавни действия за сваляне на оръжията“, се казва в документа.

По-рано властите в Украйна обявиха, че са обезпокоени от идеята на Европейския съюз да смекчи или да отмени напълно санкциите срещу Русия, предаде Интерфакс.

„Този път не може да имаме никакви илюзии, че нормализирането на ситуацията в Украйна чрез конструктивен диалог с Русия е възможно”, се казва в документ, разпространен от украински представители сред външните министри на ЕС.

#Кремъл #Москва #Владимир Путин #Петро Порошенко #Европейския съюз #Киев #Русия #Донбас #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници