Напрежение между основните опоненти дни преди изборите в Гърция

Напрежение между основните опоненти дни преди изборите в Гърция
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Изборите в Гърция са след по-млко от седмица. Двете основни партии СИРИЗА и "Нова демокрация", които са фаворити в надпреварата се борят все по-ожесточено за гласовете на гърците.

Така от СИРИЗА все повече лансират обещанието, че въведат данък "богатство", което ще принуди собствениците на скъпи имоти да плащат много високи данъци. Икономическата програма на СИРИЗА печели все повече одобрение сред гърците. Последните проучвания, показват, че подкрепата към партията на Алексис Ципрас достига възможността за съставяне на самостоятелно правителство.

Според лидера на "Нова демокрация" и премиер на Гърция Андонис Самарас обаче победата ще бъде тяхна. По време на своя реч в Каламата той атакува СИРИЗА заявявайки, че "с нея ще дойде само нов меморандум".

"Победата на "Нова демокрация" следващата седмица ще е не само за нашата партия, но и за всички гърци, които искат страната да остане в еврозоната. На 25 януари не съществуват две различни предложения, защото СИРИЗА няма предложения, докато ние искаме Гърция да бъде нормална страна, без да е натоварена с дефицити и дългове. Какво ще се случи зависи само от вас, дори и само с един глас повече ние можем да получим допълнителни 50 места и да формираме правителство", обясни Самарас.

По думите му СИРИЗА заблуждава гражданите. "СИРИЗА е наясно с факта, че нито една европейска държава няма да приеме намаляване на дълга, защото така ще имаме по-ниски лихви спрямо задълженията ни. Но тогава те ще кажат, че това не е тяхна грешка и ще си сложат ръцете в джобовете", заяви Самарас.

До предсрочния парламентарен вот в Гърция се достигна, след като парламентът на страната не успя да избере президент. Предсрочните избори и политическата несигурност тревожат изключително много гръцките бизнесмени.

Мерките за строги икономии, наложени на страната заради изплащането на дълга й, доведоха до 40% процентно увеличение на данъците за бизнеса. В същото време падналите до минимума заплати и пенсии доведоха до значителен спад в продажбите. Оборотът на продажбите на дребно по Коледа спадна с 500 млн. евро в сравнение с миналата година, отбеляза Националната конфедерация на предприемачеството и търговията (ESEE).

#Гърция #избори #СИРИЗА #Нова демокрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници