Бойко изригна: Трайков е работил срещу мен и кабинета

Бойко изригна: Трайков е работил срещу мен и кабинета
Бойко Борисов (вляво) се усъмни в лоялността на бившия икономически министър Трайчо Трайков (вдясно). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е заложил капан на наследника си Делян Добрев с позицията си по отношение на пазара на горива в България, смята премиерът Бойко Борисов.

„Възнамерявах да оставя Трайчо Трайков при мен като съветник, за да довърши част от нещата, които има компетентност да прави. Но... с капана, който заложи на Делян Добрев, считам, че той умишлено е работил срещу мен и правителството“, заяви министър-председателят след парламентарния контрол в петък.

Борисов настоява Трайчо Трайков да признае, че той като премиер лично е отнел лиценза на „Лукойл“ чрез митницата и така да опровергае твърденията, че има държавна закрила за монопола на петролната компания.

„С доминиращата роля на избраните от квотата на ГЕРБ в Комисията за защита на конкуренцията беше направено нещо немислимо досега – да се заговори за картел - там са и ОМВ, и „Ромпетрол“, и „Петрол“. Откъде накъде ще се говори само за една фирма? Откъде накъде ще искаш да затвориш най-голямото предприятие на България? Като излязат 6000 души на улицата, какво става?“, аргументира се министър-председателят.

„Когато някой ми отмилее, когато не мога да работя с него, нямам му доверие; точната дума е нямам му доверие“, коментира премиерът сваленото доверие на бившия икономически министър, който подаде оставка преди седмица.

Той обяви, че дава шанс на Трайчо Трайков да обясни „защо е наговорил такива глупости“. Според премиера бившият министър е говорил за неща, които не е успял да свърши, и неща, които не могат да станат.

„Не може да излезеш и да кажеш - над 8% възвръщаемост, като това, първо, всеки, който разбира от международни договори, знае, че е 8%, над 8% е свръхвъзвръщаемост. И то в момент, когато си отишъл да се пазариш за намаляване на цената на газа, след като вече си съобщил там преди два месеца, че само българо-руска централа няма да строим в Белене, след като вече си затворил проекта „Бургас–Александруполис“, на какъв шанс се надяваш да ти намалят цената на газа и кой би го сторил“, обясни Бойко Борисов.

#Белене #„Бургас–Александруполис“ #газ #Делян Добрев #картел #Лукойл #Трайчо Трайков #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »