3000 души в съседна Турция са свързани с "Ислямска държава"

3000 души в съседна Турция са свързани с "Ислямска държава"
A A+ A++ A

Приблизително три хиляди души поддържат връзки с групировката "Ислямска държава" (ИД) в Турция, се казва в доклад на турските разузнавателни служби, предупреждаващ за опасност от нападения срещу западни обекти и интереси в страната.

Препоръчва се също така засилено наблюдение на тези хора, за да се установи точната роля на всеки от тях. Отбелязва се, че е изпратен

червен сигнал до службите за сигурност

с предупреждение за възможни нападения срещу посолствата на западни страни от джихадисти от ИД след атаките в Париж, при които загинаха 17 човека.

Западните граждани и инфраструктурите на НАТО също са възможни мишени, предупреждават турските разузнавателни служби. Предупреждава се за възможни бомбени атаки навсякъде в Турция от страна на "спящи ядра".

Приблизително 700 турски граждани са се присъединили в Сирия към джихадистите от ИД и това създава риск от атентати в Турция при завръщането им в страната, заяви в четвъртък турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Той посочи, че страната му е

забранила влизането на нейна територия на близо 7250 заподозрени

че искат да преминат в Сирия, и че 1160 кандидати джихадисти са били експулсирани.

Турското правителство дълго време бе обвинявано от западните си съюзници, че не сътрудничи достатъчно в борбата за разбиване на джихадистките канали, които преминават през неговата територия.

Чавушоглу потвърди, че Хаят Бумедиен, издирваната приятелката на убития в Париж джихадист, е влязла в Сирия през Турция на 8 януари.

На 6 януари млада жена извърши атентат в Истанбул като уби един полицай. Тя бе идентифицирана от турски медии като Диана Рамазанова от руската република Дагестан, но досега турските власти отказват да потвърдят името й. Предполага се, че тя е вдовицата на норвежки екстремист, с когото се е била в Сирия в редовете на джихадистите.

#Турция #ислямска държава #джихад #джихадист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници