27-годишен белгиец от марокански произход бил моъкът на подготвяните атентати

27-годишен белгиец от марокански произход бил моъкът на подготвяните атентати
Абделхамид Абаауд
A A+ A++ A

Предполагаемият мозък на джихадисткото ядро в Белгия, разбито точно преди да извърши атентати, е известен белгийски ислямист, заминал за Сирия. Той поръчал операцията от Гърция или от Турция, твърдят медиите в страната.

Става въпрос за 27-годишния белгиец от марокански произход Абделхамид Абаауд, израснал в брюкселския квартал Моленбек и впоследствие присъединил се към групировката "Ислямска държава" (ИД).

Младежът

дори може да се види в няколко пропагандни видеоматериала на ИД

качени в интернет. На един от тях той кара кола, теглеща трупове на четирима човека, обезобразени от активистите на екстремистката групировка. Снимки на по-малкия му брат, на 13 г., присъединил се към него в Сирия и позиращ въоръжен, бяха широко коментирани миналата година в Белгия.

Според фламандската телевизия VTM

разследването на джихадисткото ядро започнало по Коледа

заради съмнителни обаждания, които получавал един от задържаните в затвора Лантен край Лиеж. От послушването се установило, че Абделхамид Абаауд общува с предполагаеми джихадисти чрез този затворник, който е брат на един от двамата заподозрени, убити при от полицията във Вервие в четвъртък вечерта.

Според същата телевизия обажданията били от Гърция. Белгийските власти се свързали с гръцките, за да поискат те да се задействат, но без резултат.

Разбитото ядро било съставено отчасти от джихадисти, воювали в Сирия. Според федералната прокуратура

те се готвели да убиват полицаи по пътища и в участъци

Двама бяха убити в престрелка с полицията във Вервие. Освен това, в цяла Белгия са задържани 13 души, от които на петима са повдигнати обвинения в участие в терористична група. На трима е наложена мярка задържане под стража.

Двама предполагаеми членове на джихадисткото ядро – белгийци, опитващи се да избягат в Италия, бяха задържани във Франция.

#ислямска държава #полиция #ислямист #атентат #Белгия #Абделхамид Абаауд #ИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници