Не отстъпваме от мораториума за шистов газ, потвърди Лукарски

Не отстъпваме от мораториума за шистов газ, потвърди Лукарски
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От трибуната на парламента в петък икономическият министър Божидар Лукарски повтори думите на премиера, че няма отстъпление от наложения мораториум за добив на шистов газ у нас. 

Лукарски бе помолен от социалиста Кристиан Вигенин да обясни на депутати до какъв етап са стигнали преговори за подписване на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) и по какъв начин ще бъдат защитени интересите на българските граждани в него.

Министърът на икономиката прочете от предварително написан отговор, че страната ни си дава сметка за трудностите при тези преговори, но на всички срещи и дискусии по темата България е завила категорично своите интереси и следи за тяхното отчитане. Лукарски предизвика смях в народните избраници още в началото на своя отговор от парламентарната трибуна, тъй като прочете дори поздрава си - "Уважаема госпожо председател", без да разбере, че на председателския стол бе седнал зам.-шефа на Народното събрание Димитър Главчев.

Според Лукарски "възможност за представяне на интересите на заинтересованите страни предоставят организираните от ЕС срещи и консултации", като освен това допълни, че у нас са били организирани няколко публични обсъждания по въпросите на ТТИП.

Той обясни, че в рамките на съюза страната е откроила като важна тема облекчаването и подобряването на достъпа до пазара на САЩ, като целта е сближаване на двата регулаторни режима без занижаване на европейските стандарти.

Лукарски по-рано заяви, че подписът на България под документа ще зависи от премахването на визите за САЩ. От вчерашното посещение на Джон Кери у нас обаче стана ясно, че свободното пътуване отвъд океана няма да стане реалност скоро.

#Божидар Лукарски #шистов газ #Джон Кери #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници