Бактерии от октопод захранват лампа (видео)

Бактерии от октопод захранват лампа (видео)
Лампата Ambio
A A+ A++ A

Звучи невероятно, но е абсолтен факт - необикновена настолна лампа се захранва от светещи бактерии, извлечени от октопод. Продуктът обаче все още не е готов за всекидневна употреба, тъй като се нуждае от усъвършенстване.

Лампата Ambio има два недостатъка. Първият е, че е необходимо постоянно движение, за да се провокира луминисценцията на бактериите, която създава меко синьо сияние. За да разреши този проблем, дизайнерката Тереза ван Донген (Холандия) е създала подобна на махалo лампа, която

трябва да се разклаща периодично, за да сияе

в продължение на няколко минути. Стъкленият мускал, съдържащ бактериите, има отвор за дишане, който осигурява достъп на жизненоважния кислород.

Вторият проблем е, че извлечената от октопод бактерия, поставена в условия на “изкуствена морска вода”, умира след няколко дни.

Студентите от Техническия университет Делфт, които предоставят бактерията в момента, търсят начин да удължат живота й и да създадат по-практична лампа.

Дотогава Ambio ще остане любопитно изобретение

Въпросната бактерия живее в плитките води край британските брегове. “Всеки, който е виждал това, знае как изглежда магията, казва Ван Донген.Явлението се дължи на биолуминисцентни микроорганизми в морската вода, които излъчват светлина при всяко разбиване на вълните, което ги захранва с кислород”.

Според дизайнерката този принцип я е вдъхновил да съчетае дизайн и биология в биолуминисцентна светлинна инсталация.

Ambio, bacterial lamp by Teresa van Dongen from Teresa van Dongen on Vimeo.

#дизайн #лампа #Октопод #бактерии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино