5 дизайнерски идеи за кухненския абсорбатор

5 дизайнерски идеи за кухненския абсорбатор

Photo by Curtis Adams, Pexels

A A+ A++ A

Абсорбаторите в съвременната кухня са просто задължителни – никой няма желание по целия му дом да се носи наситен аромат на готвено, от който няма спасение. Но ако за повечето хора абсорбаторите са въпрос на функционалност, за дизайнерите те са също така неизменна част от интериора. Има ли начин абсорбаторът ви не само да работи, но и да изглежда зашеметяващо и да добавя стил и класа в кухнята? Ето няколко идеи от специалистите, които ще ви помогнат да превърнете дома си в истинско произведение на изкуството, до последния детайл.

Свободно висящ абсорбатор

Ако котлоните са на кухненския остров, над тях може свободно да виси красив абсорбатор в стила на кухнята. Той ще създава усещане за простор, като в същото време ще привлича погледа към тавана и ще подчертава височината му. Най-често за тази цел се избират уреди от неръждаема стомана, които са много подходящи за съвременните кухни, особено за индустриалния стил на обзавеждане.

В тон с шкафовете

Ако държите на голям, мощен абсорбатор, над него обикновено няма място за шкаф. Но можете успешно да имитирате такъв. Ако създадете около уреда облицовка от същия материал, от който са направени кухненските шкафове, така ще прикриете тръбите и „технологичния“ вид на уреда и ще създадете усещане за плавност и хомогенност на пространството. Ефектът ще е още по-добър, ако наоколо няма горни шкафове – така аспираторът ще стане допълващ и хармонизиращ елемент върху голата стена.

В тон с кухненския плот или гръб

Друг начин да хармонизирате аспиратора е да го слеете с… кухненския плот или гърба. За тази цел го монтирайте в облицовка, изработена от материала на плота/гърба. Най-изискана визия ще постигнете, ако използвате мрамор или друг красив камък, но той е доста тежък и ще трябва да го закрепите добре за стената или тавана. Това ще го накара едновременно да изпъкне, като в същото време ще балансира цветовете и шарките в кухнята. За най-добър ефект препоръчваме да използвате същия материал и за кухненския гръб, за да не създавате прекалено много шарки на едно място.

Специален акцент

Един голям абсорбатор с голям въздуховод, който се е устремил към тавана, може да се превърне в красив акцент във всяка кухня. Така ще подчертаете мястото за готвене, като в същото време ще имате забележителен, но и красив детайл, който да довърша дизайна. За тази цел можете да изработите кутия в избрана от вас форма – например пирамидална, която да се стеснява към тавана. Тя може да бъде декорирана по всякакви начини – с боя, плочки, фризове, дървени или метални елементи. Единствената ви задача тук е да я направите в хармония с цветовете и стила на кухнята, дори когато е в контраст с нея.

Комин

Представете си, че вашият абсорбатор прилича на комин на камина. Звучи ли ви уютно? Можете да направите подобие на комин от гипсокартон, който да измажете и боядисате като стена. В него монтирайте аспиратора. Ще получите приятна провинциална визия, пълна с топлина като от къщата на баба. За максимален ефект се погрижете около него да не е претъпкано с шкафове и рафтове, за да има възможност красотата му да изпъкне.


#кухня #дизайн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници