Ново дисциплинарно дело грози Румяна Ченалова

Ново дисциплинарно дело грози Румяна Ченалова
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ново дисциплинарно дело грози Румяна Ченалова. То ще е трето по ред за съдийката, която нашумя напоследък със случая "Белведере". Предложението за наказание е заради емблематичното дело "САПАРД" за пране на пари, съобщава в. "Преса".

До момента петима от Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които Галя Георгиева и Димитър Узунов са сложили подписите си под предложението. Очаква се ВСС да го гласува днес.

Като съдия на първа инстанция в процеса срещу Марио Николов, Людмил Стойков и други Ченалова изцяло е игнорирала искане на прокуратурата за запор върху техни имоти. Вместо да се произнесе за обезпеченията в хода на процеса, както е по закон, тя образувала отделно дело по прокурорското искане. Членове на ВСС са установили, че всъщност Ченалова изобщо не го е разгледала.

На първа инстанция Ченалова осъди Марио Николов на 10 г. затвор, а Людмил Стойков бе оправдан. По-късно имаше оправдаване на втора инстанция, искане на главния прокурор и нареждане на ВКС за нов процес и така делото пак влезе в апелативния съд.

Другите две дисциплинарни дела срещу Румяна Ченалова са във ВСС. Първото е от юли 2013 г., и още не е приключило. То е заради водено срещу нея дело в Македония за източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак".

Второто е от декември 2014 г. заради делото за фалита на френските дружества "Белведере". Според членове на ВСС Ченалова е демонстрирала предубеденост по казуса. Дни по-късно тя си даде отвод от случая.

#Румяна Ченалова #дисциплинарно производство #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници