Анализаторите очакват рекордни продажби от Apple за четвъртото тримесечие на 2014 г.

Анализаторите очакват рекордни продажби от Apple за четвъртото тримесечие на 2014 г.
A A+ A++ A

Едва ли има много хора, които биха се изненадали от новините за рекордни финансови резултати от страна на Apple. Такива се очакват от анализатори и инвеститори и за последното тримесечие на 2014 г. Според данните на IDC Apple са доставили 5,75 милиона броя компютри през последните три месеца на миналата година, което е с 18,9% повече на годишна база и е най-сериозният ръст, който отчита някой производител през периода. Постижението е забележително и на фона на общата тенденция на пазара на компютри за спад на доставките, които по данните на IDC са намалели с 2,4% спрямо предишната година.

От IDC очакват общите продажби на компютри за последното тримесечие на миналата година да са 80,8 милиона броя, като най-сериозна промяна надолу се очаква при производителите извън топ 5, за които агенцията прогнозира общ спад от 20,7% спрямо предишната година. Най-много продадени устройства според агенцията имат Lenovo, следвани от HP, Dell, Asus и Apple. Данните на Gartner са подобни с изключение на това, че агенцията не включва данни за Apple в класацията си, както и прогнозите за продажбите на Asus, които при Gartner поставят компанията на пета позиция и изместват Apple. Освен това според Gartner през тримесечието продажбите на компютри са се увеличили с 1% до 83,7 милиона броя.

Разликата в общите цифрите може би се дължи на начина, по който двете компании отчитат доставките. Данните на IDC включват лаптопите Chromebook и изключват таблетите с Windows, дори и модели, чиито клавиатури могат да бъдат отделени. Gartner отчита таблетите с Windows, но изключва Chromebook и всякакви таблети, които не са с Windows. Все пак и двете агенции са на мнение, че трудните времена за компютрите са отминали и пазара вече се стабилизира и се готви да тръгне нагоре.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите