МВР готви нови реформи: Отпада ранното пенсиониране в администрацията

МВР готви нови реформи: Отпада ранното пенсиониране в администрацията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

МВР готви нови реформи. Според представената в понеделник Пътна карта на реформите във ведомството, ранното пенсиониране в администрацията отпада. Новопостъпилите кадри вече няма да се пенсионират след 27 години стаж в системата, а както всички останали пенсионери втора категория. 

През последните пет години работещите в системата на МВР са намалели с близо 10 000. Това според вътрешния министър се дължи на страх от реформите в системата. Въпреки това обаче такава е нужна, смята министър Вучков особено предвид факта, че бюджета на министерството за 2015 г. е с близо 230 млн. по-малко от 2014 г.

Сред структурните реформи е и идеята главните дирекции охранителна и криминална полиция отново да се слеят в ГД "Национална полиция". Освен това близо 12 000 души от администрацията на МВР ще загубят и някои свои привилегии. Първа категория труд ще остане само за работещите при най-тежки условия на труд.

Тези промени обаче ще засегнат само новопостъпилите служители на вътрешното ведомство. Така представените идеи за реформи не останаха и без критика, както от синдикатите към МВР, така и от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който намекна, че рекордното напускане на служители на МВР през 2014 г. е поредната чистка в сектор "Сигурност".

Така представените идеи за реформи тепърва ще бъдат обсъждани с всички парламентарни групи, както и със синдикатите. В случай, че бъдат приети - те ще влезнат в сила от 1 април.

#МВР #Веселин Вучков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници