Хърватите заложиха на Колинда Грабар Китарович - коя е тя?

Хърватите заложиха на Колинда Грабар Китарович - коя е тя?
A A+ A++ A

Бившият външен министър, консерватор и представител на опозицията Колинда Грабар Китарович, е избраницата на хърватите за поста държавен глава. Макар и неокончателни, данните от екзитпола е сочат за победител: тя събира 51,4% от гласовете, докато президентът с изтичащ мандат Иво Йосипович - 48,6%.

Бившият министър на външните работи в правителството на Иво Санадер Колинда Грабар-Китарович, която след това стана помощник на генералния секретар на НАТО с лекота пребори останалите съперници за поста - Милан Куюнджич и Вилибор Синчич, изправяйки се на балотаж срещу досегашния президент. За нея казват: "Колинда не е Марин льо Пен, но би могла да бъде".

Биографията на Колинда Грабар-Китарович предполага, че тя по-скоро би следвало да е с либерални схващания, вместо да подкрепя национализъм и на моменти крайно десни възгледи, отбелязват анализатори.

Тя самата се е определила като жертва на предразсъдъци и ксенофобия в биография, изпратена на един от най-четените вестници в страната, Vecernji list. Колинда Грабар-Китарович е представител на рядко малцинство в страната със специфичен диалект. Заминава да довърши гимназия в САЩ, където, по собствените й думи, е открила свободата и толерантността.

Възмущава се от дълбокия консерватизъм във висшите училища в Хърватия по времето, когато е учила там. Това не й пречи да приеме подкрепата на партията HDZ, която под ръководството на бившия вътрешен министър и бивш шеф на контраразузнаването Томислав Карамарко се превърна в националистична и консервативна, със силна привързаност към Църквата и със зараждащ се култ към личността на първия президент на Хърватия Франьо Туджман партия, пише в портрет на победителката eu.inside.

#президент #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници