Мехмед Юмер: Тероризмът няма религия

Мехмед Юмер: Тероризмът няма религия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тероризмът няма религия, а терористичният атентат срещу редакцията на сатиричното списание “Шарли Ебдо” във френската столица Париж, в който загинаха 12 души, не може да бъде оправдан с никаква идеология, кауза или верско убеждение. Това мнение изказва Мехмед Юмер, главен редактор на българската секция на в. „Заман“.

„Истински вярващият мюсюлманин не може да стане терорист, а терористът не може да е мюсюлманин. Такива зверства може да извършват само хора, чиито души са обладани от силите на мрака. А Бог е светлина, според Библията, според Корана – Нур. На който и Бог да се кланя, която и религия да изповядва, човек винаги се стреми към добротворство“, смята още Юмер.

По думите му всички мюсюлмани по света трябва да осъдят атентата над журналистите, тъй като хората са различни. Повечето хора в западния свят не смятат, че карикатурите са гавра, а начин да изразят виждане по даден въпрос. „Всеки, който се зове мюсюлманин, трябва остро да осъди актовете на насилие срещу хората, които не мислят като него“, призовава Юмер.

Той посочва още, че  свободата на словото е една от основополагащите ценности и смята за недопустимо да се убиват хора заради начина им на мислене. „Човек е роден на този свят, за да живее. Никой няма право да му отнема това свещено право. В противен случай саморазправата означава нарушаване на обществения договор и налагане на законите на джунглата“, смята редакторът.

Той напомня, че в цивилизованите и демократични общества подобни проблеми се решават в съда. А журналистите от „Шарли ебдо“ вече са минали съдебен процес и са били оправдани.

Юмер дава и друг пример от исляма, според който когато някой убие човек, сякаш той е убил цялото човечество, а когато спаси човек, сякаш е спасил всички хора по Земята. „Следователно деянията, застрашаващи и отнемащи правото на живот, не може да имат религиозни подбуди. Подобни деяния са тероризъм и хвърлят кал по образа на исляма“, посочва Юмер.

Редакторът обобщава тезата си с мисъл на Волтер: „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш“.

„Изказвам своите искрени съболезнования на близките на загиналите и на народа на Франция.
Нека никога повече не се случват такива смразяващи кръвта варварски деяния!“, завършва Юмер.

#Мехмед Юмер #редактор #ислям #Шарли ебдо #тероризъм #терористи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници