700 000 в марш срещу насилието

700 000 в марш срещу насилието
Снимка:EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици хфиляди французи излязоха по улиците на различни провинциални градове във Франция в шествия в памет на загиналите от ръцете на терористи 17 души в последните дни – журналисти и полицаи, предаде АФП.

Близо 700 000 души манифестираха днес в цяла Франция в памет на 17-те жертви на джихадистките атаки, които през последните дни потопиха Франция в скръб, заяви министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

В Тулуза те бяха 80 000, в По – 40 000, в Нант – 30 000, в Ница - 23 000, в Орлеан – 22 000, в Лил – 22 000, в Безансон – 20 000. Подобни акции на солидарност имаше и в други градове.

Тези спонтанни манифестации станаха в навечерието на републиканския марш в Париж и в парижкия район, обявен вече като историческо единение, в което се очаква да се включат поне един милион души.

Главният републикански марш ще започне в неделя в Париж към 15 часа. За проявата във френската столица ще пристигнат водачи на много европейски и други страни, както и ръководителите на Евросъюза.

Полицията в град Тулуза заяви, че над 80 хиляди души са взели участие в огромно шествие, дълго над два километра.
„Да живеем заедно, свободни, равни и солидарни”, бе едно от многото послания, издигани от демонстрантите.

В град По между 30 и 40 хиляди души участваха в мълчаливо шествие, начело на което стояха малки деца, държащи плакат с надпис: „Всички ние сме Шарли”.

„Шествието е красиво и с огромно значение. Невероятно ценно!”, заяви кметът на град По Франсоа Байру.

#Шарли #Франция #марш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници