Горанов: Слухове за друга банка обслужват нездрави интереси

Горанов: Слухове за друга банка обслужват нездрави интереси
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Слуховете за сътресение с друга българска банка обслужват нездрави интереси, каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. По думите му подобни твърдения нямат нищо общо с българската банкова реалност.

По думите му всякакви съмнение и спекулации по темата не са на дневен ред. "В тясно сътрудничество с парламента ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност, в Закона за БНБ да бъдат премахнати", каза министърът.

 

За 20 работни дни - от 4 декември досега - Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изплатил 90% от гарантираните влогове, което са 3 млрд. и 250 млн. лв. До момента 91 300 вложители са се разпоредили с вложенията си в КТБ. Това съобщи председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков след среща с финансовия министър и ръководителите на банките, обслужващи вложителите на КТБ.

Миленков поясни, че само около 2% от вложителите в КТБ са изтеглили парите си в брой.

Общият размер на гарантираните депозити в КТБ е близо 3.6 млрд. лева, които принадлежат на 255 000 клиенти.

Миленков поясни, че средствата за изплащане на влоговете КТБ е станало със собствени средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, но и със заем от правителството до 2 млрд. лв., още в началния ден на изплащането всички пари са били осигурени. Водят се разговори с международни финансови институции за осигуряване на стенд бай кредитни линии.

Водят се и друг тип разговори с международни финансов институции и банки за рефинансиране на част от заема от правителството, спомена Миленков. Той заяви, че не е бил информиран за изнасянето на вещи от централата на КТБ, тъй като процесът не е от компетенциите на Фонда. Оказа се, че изнесените картини не са част от активите на КТБ, каза Миленков.

#слухове #банка #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници