НСИ: Една трета от домакинствата са само с 1 член

НСИ: Една трета от домакинствата са  само с 1 член
A A+ A++ A

Нараства броят на едночленните домакинства у нас: през 2001 г. те са бил 662 853, станали са 925 385 през 2011 г. и тази тенденцията се запазва, отчита статистиката.

Малко над 3 млн. са домакинствата у нас според данните на Националния статистически институт от последното преброяване на населението.

Най-голям е относителният дял на едночленните домакинства в областите Велико Търново – 38%, и София-град – 36,5%, а най-малък в област Кърджали – 22,4 %.

Около 14,7% от общия процент на българските домакинства са самотни родители, показва пък последен анализ на Евростат за семействата с един родител в ЕС. Това означава, че повече от 400 хил. са самотните родители у нас.

Най-висок брой самотни родители у нас живеят в София – 18,5%, или повече от 80 хил., а най-нисък процент е отчетен в област Кърджали – около 10 на сто или близо 40 хил., сочат данните на Евростат.

Според анализа на Евростат най-значителен ръст на семействата с един родител на държавно ниво в ЕС е отчетен в Латвия – 33,3%, или всяко трето семейство там е на самотен родител.

Следват Словения – 25 на сто, Литва – 24,4 на сто и Полша – 22,2 на сто. Най-ниски съотношения на семейства с един родител могат да бъдат открити в Кипър – 9,9% от всички семейства, Холандия – 10,6% и Германия – 12,7%.

На регионално ниво в ЕС най-висок процент семейства с един родител са регистрирани във френския департамент Мартиника - близо 40% от семействата там са на самотни майки.

Повишаването на извънбрачната раждаемост е характерно за повечето страни в ЕС, отчита европейската статистика. Най-висок е относителният дял на извънбрачните раждания в Естония – 59%, Словения – 55,7% и Франция – 55%, а най-нисък – в Гърция (7,3%).

#домакинства #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници