Акцията с картините цели отклоняване на вниманието от проблемите в КТБ, заяви адвокатът на Василев

Акцията с картините цели отклоняване на вниманието от проблемите в КТБ, заяви адвокатът на Василев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във вторник прокуратурата иззе картини от КТБ за съхранение в националната художествена галерия. Съдействие за това е поискано от министерството на културата, с писмо от върховната прокуратура.

В сутрешния блок на Нова телевизия в сряда адвокатът на банкера Цветан Василев - Менко Менков увери, че картините са подарък и не могат да бъдат конфискувани. „Цветан Василев няма как да знае каква е стойността на нещо, което му е подарено”, подчерта адвокат Менков. „Тази акция цели отклоняване на общественото внимание от съществените проблеми в КТБ”, категоричен бе Менков.  „Какво застрашава тези картини в трезора на КТБ. Нима нямат доверие на квесторите?", попита основателно той.

Адвокатите на Цветан Василев разполагат до момента единствено с протокол за доброволно предаване на 20 картини, в който не е записано да са присъствали експрети и вещи лица. Менко Менков изрази възмущение, че не са спазени никакви изисквания за пренос на културни ценности, а е наето „едно камионче за хамалски услуги за 8.90 на час".

Той посочи като причина прокуратурата да иска да вдига пушилка около КТБ това, че в края на декември месец (на 23 и на 30) български съд два пъти е отказал частично отблокиране на средства по сметка на КТБ, които БНБ е искала просто да харчи. В момента тече и обжалването на решението за отнемане на лиценза на банката и засега няма решение. „За всяка една конфискация трябва да има определение на съд, да има присъда", подчерта Менко Менков.

Адвокатите на Цветан Василев, както и самият Василев не разполагат със списък на иззетите картини, за да могат да кажат дали всичките са негова собственост. Има голяма вероятност значителна част от иззетото да е собственост на други хора и да е оставено на съхранение в трезора. Същото се отнася и за останалите ценности, които се намират в банката, включително и монетите, за които се говори.

Менков каза още, че в момента Цветан Василев живее изключително скромно, тъй като всички средства, негови и на семейството му, са блокирани. "Цветан Василев дори и да иска не може да се върне в България. Той е в Сърбия и е с мярка занеотклонение „подписка”. Всеки ден той трябва да ходи в полицейското управление, отнет му е паспорта. Ако се опита да се върне в България, ще бъде прибран на границата”, заяви още Менков.

"До този момент ние имаме отговор, че прокуратурата не желае да чуе обясненията на Цветан Василев, което е изключително странно. Има писмено постановление на прокуратурата, че те не желаят да разпитат Цветан Василев с видеоконферентна връзка”, твърди адвокатът на мажоритарният собственик на КТБ.  

#Менко Менков #КТБ #Цветан Василев #картини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници