Откриха гробница на египетска царица, живяла преди 4500 години

Откриха гробница на египетска царица, живяла преди 4500 години
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гробница на неизвестна досега царица е открита от чешки археолози в Абу Сир, стар царски некропол югозападно от Кайро. Предполага се, че тя е била съпруга на фараон Неферефре, който е управлявал преди 4500 години. Това съобщава АФП, позовавайки се на информация от египетските власти. 

Откритието е направено от Мирослав Барта, ръководител на Чешкия институт по египтология. Той посочва, че гробницата е намерена в гробищния комплекс на фараон Неферефре. „Това ни кара да вярваме, че царицата е била негова съпруга", допълва Барта. Археолозите също са открили около 30 прибори, 24 от варовик и четири от мед.

Министърът на антиките Мамду ал-Дамати идентифицира царицата като Кентакауес III. Той изтъква, че за пръв път се разкрива името на тази владетелката, което е било неизвестно преди откриването на гробницата й. Предишни две царици със същото име вече са били идентифицирани. Името и рангът й били изписани на вътрешните стени на гробницата. По всяка вероятност това е направено от строителите.

„Това откритие ще ни помогне да се хвърли светлина в някои неизвестни аспекти на Пета династия, която заедно с Четвърта династия, свидетелства за изграждането на първите пирамиди", допълва министър Мамду ал-Дамати.

Официални лица от Министерство на антиките заявяват, че гробницата датира от средата на Пета династия.

 

#Египет #Кайро #пирамиди #гробница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници