Последно проучване: Българите имат европейска генетична структура

Последно проучване: Българите имат европейска генетична структура
Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Българите са народ с европейска генетична структура. Това показва изследване на генетичната характеристика на населението на България, проведено от екипа на проф. Драга Тончева – ръководител на катедрата по медицинска генетика, в което освен нейни ученици са участвали и учени от два италиански университета.

Акад. Ангел Гълъбов е категоричен, че съвременните анализи на проби от 900 българи, разпределени равномерно по цялата територия на страната, отхвърлят позицията, че древите българи имат тюркско-монголски произход.

„Материалите за изследване на съвременните българи бяха предоставени от ВМА и началникът по онова време – ген. проф. Тонев. Методите, с които е проведено изследването, са най-модерните, които се използват изобщо в областта на биомедицината – изследване на т.нар "митохондриална ДНК " и у-хромозомата“, коментира акад. Гълъбов пред БНР.

Изследването е обхванало само етнически българи и българо-мохамедани.

Според проучването, съдържанието на гени на тюркоезичнитe - т.нар. "алтайо-монголите" е под 1,5% и българите са абсолютно европейска популация. Това изследване – с 900 души – отстъпва по брой на изследваните само на италианци, шотландци и испанци.

Съвременните българи са сродни с някои славянски популации – например с хърватите, близки са до населението на Северна Гърция, на някои райони на Италия – Северна и Средна Италия. Това е по отношение на митохондриалната ДНК. По отношение на у-хромозомата има близост и със сърби, румънци, северни гърци, хървати.

#Драга Тончева #българи #Ангел Гълъбов #Гълъбов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници