Честваме 167-годишнината от рождението на Христо Ботев

Честваме 167-годишнината от рождението на Христо Ботев
A A+ A++ A

В 13.00 часа в понеделник пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 167-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист. 

Водещ на честването ще бъде актьорът Мариус Донкин, ще участва хор „България” с диригент Валентин Бобевски, а гвардейци от Националната гвардейска част ще поднесат венци.

На събитието ще присъстват ученици от столичните училища, носещи името на Христо Ботев.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година (25 декември 1847 година стар стил) в Калофер, в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Ботьо Петков (1815–1869) и Иванка Ботева (1823–1911). Ботев вероятно е роден в стая на калоферското училище, в която живеят родителите му.

Като национален революционер Ботев се явява продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос той вижда само в революцията. Ботев ратува и за балканска федерация като средство, което би съдействало за разрешаване на националния въпрос на Балканите. Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

#Христо Ботев #Ботев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници