Невиждан от 9 години спад на еврото

Невиждан от 9 години спад на еврото
Снимка: en.wikipedia.org
A A+ A++ A

Цената на еврото спрямо долара падна рекордно. Общата валута достигна най-ниското си ниво от девет години насам, след като изгуби 1,2% от стойноста си спрямо долара.

Еврото спадна до 1.1945 долара към 6:58 часа в Лондон, което е най-ниското ниво от март 2006 г., когато беше 1.1864 долара, съобщи агенция "Блумбърг".

Това се случва на фона на спекулациите, че Европейската централна банка върви към нови количествени облечкения. Президентът на ЕЦБ Марио Драги миналата седмица даде ясен сигнал, че банката ще започне търговия с облигации. Драги заяви, политиците са готови да действат, ако се наложи, за да не се стигне до дефлация.

Друга причина за срива на еврото е ситуацията в Гърция. Там започва предизборна кампания, като има голяма вероятност да спечели националистическата, антиевропейска партия СИРИЗА. Ако победи на парламентарните избори главната гръцка опозиционна партия СИРИЗА ще настоява пред кредиторите да опростят по-голямата част от дълга на страната, възлизащ на 322 милиарда евро. Това заяви лидерът на партията Алексис Ципрас в програмната си реч. По думите му, опрощаването може да стане с технически мерки, които нямало да ощетят народите на Европа, а ще бъдат реализирани с помощта на колективни европейски механизми.

От друга страна, доларът поскъпна, тъй като Федералният резерв върви към повишаване на лихвените проценти.

 

#долар #Марио Драги #Драги #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници