Промяна: Меркел е съгласна Гърция да излезе от еврозоната

Промяна: Меркел е съгласна Гърция да излезе от еврозоната
A A+ A++ A

Германското правителство е променило позицията си по въпроса за излизането на Гърция от еврозоната, която преди бе отрицателна, коментират световните агенции, като се позовават на списание "Шпигел".

„Германското правителство смята, че излизането на Гърция от еврозоната е почти неизбежно, ако лидерът на опозицията Алексис Ципрас оглави правителството, изостави линията на бюджетни икономии и спре да изплаща дълговете на страната”, пише списанието, като се позовава на близки до германския кабинет източници.

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да остави Гърция да излезе от еврозоната, ако гръцката радикална партия „Сириза” спечели предсрочните парламентарни избори и постави под въпрос политиката на бюджетни икономии, предаде АФП.

Причината за промяната на оценката е, че след най-тежкия момент от валутно-финансовата криза през 2012 г. еврозоната е постигнала съществени успехи. "Опасността от разпространение на кризата е ограничена, защото се смята, че Португалия и Ирландия вече са се възстановили", цитира "Ройтерс" мнението на единия от източниците на списанието.

Първата реакцията след статията дойде от държавния секретар на Германия по европейските въпроси Михаел Рот. „Гърция е член на еврозоната и трябва да остане такава. Трябва да избягваме изявления, които могат да предизвикват нежелани политически и икономически последствия”, заявил е той в „Туитър".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници