Грипът чука на вратата, но готови ли сме за него?

Грипът чука на вратата, но готови ли сме за него?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Грипната вълна чука на вратата. От Регионалната здравна инспекция в Старозагорско предупреждават и за увеличение на случаите на пневмония, особено при децата. Все пак броят на заболелите все още не изисква обявяването на епидемия, съобщава Нова телевизия.

Три пъти повече случаи на остри респираторни заболявания са регистрирани в Стара Загора по време на коледните празници в сравнение със средното за страната.

Здравните инспектори очакват броят на болните да се увеличава след края на празниците, когато учениците ще се върнат в класните стаи. 358 деца с пневмония са настанени в болниците на областта.

По-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че макар да е сезонът на грипа, хората, които се имунизират са между 1 и 3 процента. 

„Много сме далеч от средните европейски стойности. В Испания, Холандия и Великобритания достига до 60-70 на сто сред рисковите групи. Коварното с грипния щам е, че се промян постоянно”, каза още д-р Кунчев в ефира на Нова.
По думите му всеки може да се имунизира, но има хора, за които е силно препоръчително. „Това са по-възрастните, хората с хронични заболявания и децата с чести заболявания”, категоричен е експертът.

Той посочи още, че никой не би могъл да каже откъде ще дойде вирусът и колко хора ще се заразят.
„Изводите ни са от това, което се случва в Северна Америка. От 2 седмици имаме информационно затъмнение, така че сега не знаем какво се случва с вирусите. Хората, които са боледували, са изградили имунитет, но само към определен вирус. Така, че те могат пак да се разболеят”, коментира здравният инспектор.

Експертът е категоричен, че когато има повишаване на температурата, заболеваемостта е по-висока заради по-честите контакти. „Заразените трябва да си стоят у дома, за да се спре разпространението на вирусите”, предупреди д-р Кунчев.

Според него времето за ваксинация е отминало, тъй като в момента сме на прага на грипна вълна в Европа. „От края на миналата седмица процента на положителните проби е надминал 10 на сто, което е прагът. Беше 13%. Единственият критерии, по който можем да преценим дали е прекалено късно, е дали имаме три седмици. В момента не съм сигурен, вероятно е да ги имаме – до епидемични стойности ще стигнем най-рано в края на януари и началото на февруари”, допълни той.

#грип #ваксина #заболяване #д-р Ангел Кунчев #грипна вълна #вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници