Папа Франциск призова за край на войните и се пошегува с мексиканците

Папа Франциск призова за край на войните и се пошегува с мексиканците
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Франциск призова за край на войните докато честити новата 2015 година на богомолците. Светият отец направи и незлоблива закачка към множеството мексиканци сред тълпата на площад "Свети Петър".

Обръщайки се към хилядите богомолци, аржентинският папа отбеляза както международния ден на мира, така и стогодишнината през 2014 г. от началото на Първата световна война с пламенен призив за край на многобройните конфликти на планетата.

"Нека няма повече войни. Мирът винаги е възможен, но трябва да го търсим. Мирът винаги е възможен и молитвата е коренът на мира. Честита нова година на всички. Нека това бъде година на мир в прегръдката на Бога…", пожела папа Франциск.

След това 78-годишният папа рязко смени тона и даде нов пример за непринудения си чар, който го превърна в един от най-популярните папи в съвремието. "Виждам, че има много мексиканци в тълпата и ги поздравявам. О, мексиканците са шумни!", каза папа Франциск.

По-рано днес по време на меса в базиликата "Свети Петър" папата се помоли за "мир в нашия ден, мир в сърцата, мир в семейството, мир сред нациите". "Посланието за деня на мира тази година е "без повече роби, а братя и сестри", каза той.

Загиналите по време на Първата световна война бяха почетени на площад "Свети Петър" със 100 удара на гигантска камбана, направена в тяхна памет от оръдията на всички страни участнички.

#папа Франциск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници