Президентът призова за родолюбие и патриотизъм в новогодшната си реч

Президентът призова за родолюбие и патриотизъм в новогодшната си реч
A A+ A++ A

В трудни за нацията времена е особено важно да стъпим на здравите основи на родолюбието и патриотизма, на морала и ценностите, на духовността и традициите. На грижата за отделния човек, защото неговата победа е важна, не на една или друга партия и личност. Нека работим така, че да дадем надежда и поводи за гордост на всички българи. Да възвърнем тяхната увереност, че сме на прав път. Да дадем заявка за по-добър и достоен живот за всеки. Това призова президентът Росен Плевнелиев в новогодишната си реч.

Държавният глава посочи за пример самоотвержеостта на всички доброволци, по време на наводненията сполетели страната ни.

„Доброволците станаха символ на милосърдието и съпричастността на българския народ и показаха силата на единството ни. Подадената ръка в труден момент е мерило за човещина и за зрелостта на едно общество“, посочи президентът.

Плевнелиев подчерта, че за да вървим напред, трябват работещи институции.

„За да има растеж, достойни пенсии и доходи, за да подкрепим социално отговорната, а не олигархична икономика, за да изградим ефективни институции, трябва политически кураж за реформи. Отказът от реформи и реваншизмът са най-прекият път към трайна нестабилност. Доказателство за това са последните две години, в които се смениха пет правителства и три парламента“, каза той.

Той призна, че днес много българи живеят под прага на бедността. „Възрастните хора, които получават недостатъчни пенсии, хората в неравностойно положение, стотиците хиляди безработни и семейства, които се борят с трудностите, въпреки минималните доходи – всички те заслужено очакват от държавата солидарност и подкрепа.
Плевнелиев призова политиците да покажат здрав разум и национално отговорен подход и да оправдаят очакванията на гражданите за стабилност и развитие.

Нека „да докажат, че служат на обществото и работят в полза на хората. Да решават кризите, а не да ги задълбочават. Да търсят съгласие и резултати по националните приоритети. Единственият път напред е да решаваме проблемите си, а не да ги отлагаме“, посочи още Плевнелиев.

Президентът пожела новата година бъде по-добра за всички и хората да почувстват прогреса.

„Трудностите трябва да ни сплотят и да ни мобилизират още повече. Доброволците, дарителите, младите, предприемчивите, активните граждани, ни показаха правилния път, заредиха обществото с оптимизъм и доказаха, че с общи усилия можем да успеем“, каза той.

Държавният глава изтъкна и постигнатото до сега. „Постигнахме немалко – демокрацията, свободата, интеграцията в Европейския съюз и в НАТО са безалтернативни придобивки за българите, но те са и отговорност. Членството в Европейския съюз не се измерва само с еврофондове, а преди всичко със споделените ценности за законност и човешки права. Днес българите могат свободно да пътуват, учат и работят по света, уточни Плевнелиев.

В заключение за новата 2015 г. той пожела „да сме здрави, да живеем и успяваме заедно, да преследваме и постигаме мечтите си, нека стоплим сърцата на нуждаещите се от помощ и подкрепа. С вяра и милосърдие, с внимание и грижа да подкрепим всеки в нужда”.

#Росен Плевнелиев #държавен глава #Новогодишно обръщение #президент #пожелания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници