Пламнали контейнери със зехтин запалили гръцкия ферибот?

Пламнали контейнери със зехтин запалили гръцкия ферибот?
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Пламнали контейнери със зехтин е най-вероятната причина за огнения ад на гръцкия ферибот "Норман Атлантик" в неделя. 

"Имаше стотици контейнери със зехтин, които се запалиха", разказа един от оцелелите пред ABC. Етажите започнаха да се срутват от жегата, допълни той, обяснявайки за пожара в гаражното отделение, довел до драмата в открито море.

След като пожарът пламнал, пътниците се качили на горната палуба на плавателния съд, където се сгушили, докато дъждът и градушката ги биели отгоре, а гъстият дим се издигал изпод краката им.

Пътникът Гиоргиос Стилиарас разказал пред гръцката Mega TV, че хората били събудени от "миризмата на горяща пластмаса" и че жегата от огъня била толкова силна, че сякаш подовете кипели.

Дори и часове, след като властите информираха, че пожарът на ферибота е потушен, гъст черен дим продължи да се издига от "Норман Атлантик", което усложни спасителните действия, тъй като пълнеше кабините на хеликоптерите.

Припомняме, че е започнало криминално разследване по случая, предаде ABC News, позовавайки се на говорителят на прокурора на Бари Джузепе Волпе.

Жертвите към момента са най-малко пет, съобщава медията, цитирайки властите на държавите, участвали в спасителната операция. За първата от тях се разбра още вчера - като мъж от гръцки произход скочи в морето и загина вследствие на хипотермия. Останалите четири тела бяха извадени днес от водите. Те били забелязани от италиански хеликоптер.

Италианските власти очакват всички пътници, останали на борда на ферибота, да бъдат евакуирани преди падането на нощта. Повечето хора бяха спасени от въздуха - издърпвани от екипи на хеликоптер и прехвърлени на други плавателни съдове, намиращи се вблизост до мястото на инцидента. Някои бяха транспортирани с хеликоптери до болници в южна Италия заради влошеното им здравословно състояние.

Първата по-голяма група от 49 пострадали акостира по-рано с товарен кораб на италианското пристанище Бари.

#ферибот #Гърция #Норман Атлантик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници