МВР изтегля полицаите от най-проблемните участъци на границата с Турция

МВР изтегля полицаите от най-проблемните участъци на границата с Турция
Веселин Вучков се срещна днес днес с представители на всички синдикални организации на дискусията, свързана с миграционния натиск. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отменена е операцията с живи патрули на най-проблемите участъци на границата ни с Турция, обяви на брифинг министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той обаче уточни, че

това не означава, че цялата операция е отменена

Вучков подчерта, че иска директорът на Гранична полиция и главният секретар да му предложат нови варианти за операцията.

Вътрешният министър е имал среща с шестте синдикални организации в МВР по повод смъртта на граничния полицай Асен Асенов от Свищов в катастрофата край с. Горно Ябълково и проблема с миграционния натиск на границата с Турция. Вучков заяви, че утре ще има среща по този повод и с премиера Бойко Борисов.

Става дума за

безпрецедентна операция през последните 25 години

на българската история, такава операция не е имало и в Министерството на отбраната. С тези думи вътрешният министър определи операцията на МВР на границата с Турция. Това не е военно учение, а наподобяваща военна мобилизация, която и армията не е извършвала през последните 25 години като човешки ресурс и разходи. Тя се е стоварила само върху скромните възможности на МВР, добави Вучков.

По думите му миграционният проблем на българо-турската граница е единият от най-сериозните проблеми пред МВР, а вторият е неотложната административна реформа.

"Имахме много анализи, работни групи и много срещи за границата с Турция. Към средата на декември се реши, че операцията, която се провежда на границата с Турция като форма и съдържание, е изчерпана, затова решихме да предложим на Министерски съвет (МС) нова форма за ограничаване на миграционния натиск, признавайки, че

МВР не може само да се справи с този проблем

посочи Вучков.

Той разясни, че е изпратил три доклада в МС няколко дни преди инцидента с Асен Асенов. Акцентите в тях, обясни той, най-общо са, че командироването на полицаи от вътрешността на страната до границата генерира огромни проблеми, те не са подготвени да се справят, а на територията на страната вътре оголваме полицейското присъствие. Идеята на тези 3 доклада е поетапно да се прекрати командироването на служители към границата.

Предлага се да бъдат назначени 700 служители на Гранична полиция на границата, които напълно да заместят полицаите, командировани от областните дирекции на МВР. Изграждане на 131 км преградно съоръжение със строги срокове и координиращ вицепремиер, план с мерки срещу миграционния натиск, обхващащ 2015 г., който не е само на МВР, а на ДАНС, МЗХ, областни управители и т.н., също са сред мерките, които посочи Вучков. Предвижда се изграждане на нови пътища около 110 км, които да са през 5 общини, да бъдат успоредни на границата и които трябва да се осигурят, за да не се излагат полицаите на риск.

Пътищата ще струват около 2,5 млн. лв.

но компромис със сигурността на служителите на бива да има, категоричен бе Вучков. Той посочи, че има уверението, че ще има отговорен вицепремиер за всички теми, които липсват в момента.

Според вътрешния министър ограда по границата, пътища, успоредни на границата, и добро оборудване на служители на границата е решението на проблема. Министерството на отбраната се намира в пълна изолация и липса на помощ към МВР за миграционния натиск, добави Вучков.

Синдикалният лидер на МВР Валентин Попов посочи, че е за изтегляне на служителите на МВР от границата с Турция към вътрешността на страната и изграждане на спиращи съоръжения. Това не изисква голям финансов ресурс, но има неща, свързани с финанси. При миграционен натиск на границата с Турция, която България не е изпитала, не е разумно да се посреща с един скромен бюджет на МВР. Това е проблем на държавното ръководство.

Ще очакваме да бъдат посочени причините и отговорните лица, мерки в перспектива, добави Попов. Председателят на Националния синдикат на пожарникарите Любомир Еленков, заяви, че и техните служители на границата с Турция са подложени на същия риск, на който са подложени и полицаите. Работим с изключително намален състав, опасността това да доведе до трагични последствия е съвсем реална. Това е свързано с назначаване на нови пожарникари, но бюджетът на МВР не го позволява, добави той.

#граница #Турция #гранична полиция #Веселин Вучков #Светлозар Лазаров #МВР #Валентин Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници