И Русия включи "Ислямска държава" в списъка с терористични организации

И Русия включи "Ислямска държава" в списъка с терористични организации
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният съд на Русия обяви международната организация "Ислямска държава" за терористична и забрани дейността й на територията на страната.

След влизането в сила на решението ИД и "Джабхат ан – Нусра" ще бъдат включени в списъка с организации, признати като терористични от съда, след като всяка тяхна дейност е обявена за престъпление според руското законодателство.

Разискванията в съда се проведоха при закрити врата

тъй като се обсъждат документи, класифицирани като "тайни".

Близо 2000 души, половината от които членове на голямо сунитско племе в Сирия, са били екзекутирани от джихадистите от ИД, откакто те обявиха установяването на свой халифат. Сирийският център за наблюдение на правата на човека е успял да документира екзекуцията на 1878 души, попаднали в ръцете на ИД в Сирия, откакто екстремистката групировка обяви създаването на свой халифат на 28 юни до 27 декември.

Жертвите са били ликвидирани с изстрел, обезглавявани или убивани с камъни

в провинциите Деир Езор, Хасака, Рака, Алеп, Хомс и Хама.

Смята се, че броят на екзекутираните реално е по-висок и в посочените числа не са включен стотиците изчезнали в затворите на ИД.

Според анализатори екзекуциите, извършвани от джихадистите, често се заснемат и разпространяват в интернет, за да се тероризира мирното население и групите, които се изкушават да се разбунтуват срещу тях, а също и за да се привличат нови джихадисти в редиците им.

#Русия #ислямска държава #ИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници