Деветима българи е имало на запалилия се ферибот, обяви Външно министрество

Деветима българи е имало на запалилия се ферибот, обяви Външно министрество
A A+ A++ A

Деветима са българите на борда на запалилия се в Гърция ферибот "Норман Атлантик" - С. Аргирова, Р. Тодорова, А.Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, Сл. Божилова и П.Ненова. 

Такава е окончателната и официална информация, предоставена на Министерството на външните работи (МВнР) от колегите им от Гърция.

До този момент нашето ведомство няма информация колко от българите действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече - и от италианската брегова охрана, които в последния час са водеща страна при спасителните операции.

Поради голямото вълнение и силния вятър, фериботът вече е в италиански териториални води.

От гръцка страна се съобщава за 111 спасени пътници

като приоритет се дава на извеждането на жени и деца.

МВнР е в постоянна връзка с нашите посолства в Атина и Рим, които от своя страна са във връзка със спасителните центрове. И от двете страни правят всичко възможно за спасяване на пътниците.

Към района са се насочили допълнителни сили на гръцкия военноморски флот, италианската брегова охрана, както и намиращи се в региона пътнически и товарни кораби.

Спасяването на пътниците се извършва при изключително тежки метеорологични условия

чрез използване на хеликоптери.

Спасените се настаняват на намиращите се в непосредствена близост пътнически кораби Spirit of Piraeus и Cruise Europα.

Координация по спасителната операция е поета от италианската брегова охрана. По данни на гръцките медии две трети от кораба е обхванат от пожара. Пътниците са изтеглени в обезопасена част на най-горната палуба на кораба.

Информация за националността на спасените все още няма. Тя ще бъде установена, след приключване на операцията. МВнР ще информира допълнително при промяна в обстановката и постъпване на нови данни.

Вече е известна и националността на пътниците –

един румънец, двама руснаци, шестима австрийци, двама унгарци, десет швейцарци, един хърватин, осем грузинци, петима сирийци, един швед, един канадец, двама украинци, един египтянин, 18 германци, 54 турци, двама афганистанци, 22 албанци, един гражданин на Малта, деветима българи, трима македонци, двама британци, 22 италианци, трима холандци, трима белгийци, девет французи, двама иракчани и 234 гърци, съобщава вестник "Вима".

Екипажът се състои от 22 италианци и 34 гърци. Имало е общо 411 пасажери и 222 превозни средства (125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки автомобила).

#българи #Гърция #ферибот #Норман Атлантик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници